Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle viimeistään huomenna.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kun lähetät lomakkeen, voimme olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

TyEL-maksuluokkauudistus 2024: mikä muuttuu?


Vuoden 2024 alusta lähtien kaikissa työeläkeyhtiöissä on käynnistynyt muutos, joka koskee työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamallia. Tämä muutos tapahtuu vaiheittain ja saavuttaa täysimääräisen voimansa vuoteen 2029 mennessä.


Miksi muutos?

Uudistuksen tavoitteena on parantaa erityisesti ikääntyvien ja vaikeasti työllistyvien henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä. Haluamme kannustaa työnantajia ennakoimaan työkyvyttömyysriskejä ja pitämään parempaa huolta henkilöstönsä työkyvystä.

Mikä maksuluokka?

Maksuluokka vaikuttaa suurtyönantajien (palkat yli 2 251 500 € vuonna 2022) työeläkemaksun suuruuteen ja määräytyy yrityksen työntekijöille myönnettyjen pysyvien työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeiden määrän mukaan.

Eri maksuluokkia on yhteensä 11. Näistä luokka 4 on ns. perusluokka, joka voi laskea alaspäin, jos työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyystapauksia ei juuri ole ja nousta työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyystapauksien sattuessa.

Lue maksuluokista lisää tästä

Miten muutos vaikuttaa?

  1. Palkkauskynnys madaltuu: Ikääntyneiden ja työkykyhaasteisten työnhakijoiden palkkaaminen helpottuu.
  2. Työkyvyttömyyseläkkeen vaikutus maksuluokkaan: Tietyin edellytyksin eläkkeensaajan aloittaessa työn yli 55-vuotiaana tai ammatillisena kuntoutujana, eläke ei vaikuta työnantajan maksuluokkaan.
  3. Työhön kuntoutumisen tuki: Työkokeilun tai oppisopimuskoulutuksen kautta työhön tulevan henkilön mahdollinen myöhempi työkyvyttömyys ei vaikuta työnantajan maksuluokkaan seuraavan viiden vuoden aikana.
  4. Omavastuun aleneminen: Kaikkien työnantajien omavastuuta alennetaan 40%:a, ja yrityksen omavastuu työkyvyttömyysmaksusta pienenee vähitellen vuosina 2025–2028.
  5. Kuntouttamisen tukeminen: Kuntoutustuet, jotka ovat voimassa edelleen 2 vuoden kuluttua ensimmäisen kuntoutustuen alkamisesta, otetaan huomioon maksuluokkamallissa.
  6. Viiveiden lyheneminen: Maksuluokkamalliin liittyvät pitkät viiveet työsuhteiden päättymisten ja eläkkeiden maksuvaikutusten välillä lyhenevät.

Yllämainituista työnantajalla on näyttövelvollisuus tapahtumaa seuraavan vuoden 15.11. mennessä.

Näiden muutosten tarkoituksena on parantaa työeläkejärjestelmän toimivuutta ja kannustaa työkyvyttömyyden ehkäisyyn sekä oikea-aikaiseen kuntouttamiseen.


Nämä muutokset eivät ole pelkästään työeläkeyhtiöiden sisäisiä mullistuksia, vaan ne vaikuttavat suoraan yrityksesi tuleviin työeläkekustannuksiin ja työkyvyttömyysriskeihin. Tästä syystä on oleellista ymmärtää, miten nämä muutokset voivat vaikuttaa juuri sinun organisaatiosi budjetointiin ja työvoiman hallintaan.

Olemme täällä auttaaksemme sinua navigoimaan näiden muutosten läpi ja varmistamaan, että olet valmistautunut tuleviin haasteisiin optimaalisesti. Ota yhteyttä meihin, niin voimme käydä läpi, miten voimme tukea organisaatiotasi tämän muutoksen keskellä.


Jarkko Kulmalahti

Liiketoimintajohtaja, osakas




Ota yhteyttä

Ota yhteyttä ja tarkasta yrityksesi ostosopimukset.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kuluvaaka logo valkoinen

© 2024 Kuluvaaka Oy. All Rights Reserved. | Tietosuojaseloste

Helsingin toimipiste
Itälahdenkatu 15–17
00210 Helsinki, Finland