
Donald Trumpin talouspolitiikkaa voi verrata Ha-Joon Changin (Anthem Press, 2002) esittämään vertaukseen: kehittyneet maat käyttäytyvät kuin kotona asuva 50-vuotias, joka käyttää rahansa uhkapeleihin ja vaatii lisää. Miten toimia, kun maailma ympärillä vaikuttaa impulsiiviselta?
Lyhytjänteisyys ohjaa päätöksiä ja seurauksena on jähmettyminen
Trumpin hallinnon päätöksissä korostui lyhyen aikavälin hyötyjen tavoittelu sen sijaan, että olisi panostettu uuteen tuottavuuteen ja innovaatioihin. Päätöksenteossa näkyy enemmän psykologisia reaktioita kuin pitkäjänteistä suunnittelua. Epävarmuuden keskellä niin ihmisillä kuin yrityksilläkin on taipumus ”jähmettyä” (freeze response; esim. Harvard Business Review, 2023). Tämä puolustusmekanismi voi näkyä investointien lykkäämisenä, kääntymisenä sisäänpäin ja päätöksenteon halvaantumisena.
Kuinka säilyttää toimintakyky epävarmuudessa
- Toimintaympäristön jatkuva seuranta: Havainnoi poliittisia päätöksiä ja markkinamuutoksia ajoissa.
- Monipuolistaminen: Pyri katsomaan asioita kauempaa riskien vähentämiseksi.
- Skenaariotyöskentely: Ole valmis erilaisiin tulevaisuuden kehityskulkuihin.
- Sidosryhmäyhteistyö: Tee yhteistyötä muiden yritysten ja kumppaneiden kanssa. Out of the box -ajattelun pitää voimistua.
Älä jähmety ja käänny sisäänpäin – tarkastele liiketoiminnan muita kuluja uudella tavalla
Me Kuluvaakalla auditoimme liiketoiminnan muita kuluja riippumattomasti ja verraten Suomen laajimpaan tietokantaan. Löydämme AINA paitsi välittömiä säästöjä, myös välillisiä säästöjä ja tapoja tehdä sama asia eri tavalla. Oikea hetki toimia on nyt – ei vasta, kun on pakko.
Kun isot herrat pelaavat uhkapelejä – ole viisaampi – ja ota varman päälle!
Ota meihin yhteyttä, saat aihetta ajatella asioita uusiksi ulkopuolisen auditoinnin avulla – vastuullisemmin ja kestävämmin.