Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle viimeistään huomenna.

Kun lähetät lomakkeen, voimme olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Pankkien kilpailutus

Viime päivien uutiset pankkien ja sijoituspalveluyritysten rahoituskatteen ja liikevaihdon 13 %:n kasvusta loka-joulukuussa ei yllättänyt. Esimerkiksi yritysrahoitus- ja maksuliikemarkkina on Suomessa hyvin keskittynyt kolmelle tai oikeastaan kahdelle isolle toimijalle eli Nordealle ja Osuuspankille. Näiden kahden toimijan markkinaosuus on eri alueilla ja vähän segmentistä riippuen yritysrahoituksesta sekä yritysten maksuliikenteestä 60 – 75 %:n luokkaa. Danske Bank on ns. kolmospankki noin 5-15 %:n markkinaosuudella. Keskisuurtenkin yritysasiakkaan näkökulmasta neuvotteluvoima on vahvasti finanssikriisin jäljiltä pankeilla ja rahoituspolitiikka on hyvin tiukkaa. Siksi rahoituskärjellä tapahtuva pankkien kilpailutus on ollut enemmän vitsi kuin mahdollisuus viime aikoina. Tämä on sääli, koska vieraan pääoman ehtoinen kasvu on Suomessa vain pankkien varassa. Toisin kuin Ruotsissa, jossa pienpörssit ja muutkin epäviralliset rakenteet tukevat yritysten mahdollisuuksia kasvaa. Mistä tuo 13 % kasvu lienee peräisin ja pitäisikö osa siitä siirtää alhaisempiin marginaaleihin ja maksuliikennehintoihin esim. yrityksille, jotka oikeasti tuottavat muutakin kuin muiden tukipalveluita?

Eurooppa tason lainsäädäntöhankkeet solvenssi- II ja Basel – lainsäädäntö tulevat johtamaan siihen, että pankkien varovaisuus jatkossakin on käsin kosketeltavaa. Toki on selvästi nähtävissä kehitys, jossa riski hinnoitellaan selvemmin sen perusteella, minkälainen luottoluokitus ja vakavaraisuus sekä maksuvalmius kohdeyrityksellä on. Tämä tarkoittaa selvästi leveneviä marginaaleja, joka sinällään käy järkeen. Mutta on varmaa, että jossain vaiheessa – ei ole välttämättä kovin kaukana – pankkien kilpailuttaminen myös rahoituksen osalta on enemmän kuin kannattavaa. Joitakin merkkejä etunojasta on jo nähtävissä ja varsinkin yrityksien osalta, jossa perustaserakenne on kunnossa. Sen sijaan maksuliikenteen ja muiden palvelumaksujen osalta pankkien kilpailuttamisen aika on nyt!

Pankkien liiketoiminnassa omien asiakkaiden lainat neuvotellaan ”markkinahintaiseksi” ja maksuliikennepalkkioista tingitään vasta kun asiakas osaa sitä pyytää tai tiukasti omasta mielestään vaatia  tai ei silloinkaan. Pankilla on paljon asiakkaita, joissa rahoituksen riski ja hinta eivät kohtaa tai maksuliikennehinnasto on jäänne siitä, kun kyseessä oli mikroyritys. Pankin vaihtaminen on aina iso asia ja neuvotteluvoiman saaminen pitääkin perustua ensisijaisesti uhkaan pankin vaihtamisesta. Kokemuksesta voimme sanoa, että pankkien kilpailuttaminen kannattaa. Lisäksi vaihtamisen hankaluutta ylikorostetaan etenkin oman pankin asiakasvastuuhenkilön toimesta. Mikäli kuitenkin hyvän luottoluokituksen omaava yritys ei ole koko ajan huolella valvonut hinnoitteluaan, maksavat ne muiden riskiä.  Lisäksi on hyvä muistaa, että pankit hakevat kaikin keinoin rahaa tileilleen ja rahastoihinsa. Kun tarjolla on sekä sijoittamista, keskisuurta maksuliikennettä ja rahoitustarpeita, pankkien kilpailutus on varsin tuottoisaa. Sehän ei ole hullu joka pyytää vaan….

Kuluvaaka logo valkoinen

© 2019 Kuluvaaka Oy. All Rights Reserved. | Tietosuojaseloste

Helsingin toimipiste
Tammasaarenlaituri 3
00180 Helsinki, Finland

Tampereen toimipiste
Hatanpään valtatie 24, 3.krs
33100 Tampere, Finland

Lahden toimipiste
Askonkatu 9
15100 Lahti, Finland

Turun toimipiste
Juhana Herttuan puistokatu 21
20100 Turku, Finland

Keravan toimipiste
Kumitehtaankatu 5
04260 Kerava, Finland