Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle viimeistään huomenna.

Kun lähetät lomakkeen, voimme olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Minkäs tuuli tervaskannolle voi?

Instituutiot alkavat joskus elämään omaa elämäänsä. Tämä voi johtua monesta syystä esimerkiksi puutteellisesta valvonnasta, monopolista, diktatuurista, hulluudesta tai moraalisesta rappiosta. Kapitalismissa paras tapa estää tällaisen todellisuuden syntymistä on markkinavoimien tasapaino, kilpailu. Aina silloin tällöin tasapaino voi järkkyä eikä sillä silti ole vakavia pidempiaikaisia seurauksia. Tällä kiikkulaudalla alamme olla ääriasennossa yritysten ja pankkirahoituksen/-palveluiden osalta. Siis käytännössä tilanteessa, jossa markkinatalouden mekanismeille kriittinen kasvun ja investointien rahoittaminen ei onnistu perinteisellä ulkopuolisen rahoituksen mallilla.

Ongelmana ei kuitenkaan ole korot vaan se, että luottotappioriskit ovat pankeissa kiellettyjä. Tämä on seurausta valvojien ylilyönnistä ympäri maailman sekä siitä, että Saksassa Rouva Merkel ei antanut markkinatalouden tappaa elinkelvottomia pankkeja. Hullunkurista, sillä juuri rahoitusta – yhtä yhteiskunnan perusfunktiota – pankkien juuri tulisi ydinliiketoimintana harjoittaa. Tilalle ei myöskään, erityisesti Suomessa, ole tullut ns. yksityistä rahaa eikä vanhaa tai muita ns. moderneja rahoitusmalleja ole riittävästi. Pankkien kilpailuttaminen on ollut enemmän tai vähemmän haavetta. Ja ehtoja sekä kovenantteja on kiristetty jatkuvasti ja usein jopa yksipuolisesti. Ja lainsäätäjä väkertää koko ajan lakeja, jotka tekevät mm. pörssisijoittamisen vähemmän houkuttelevaksi yksityishenkilöille ja muita joukkorahoituksen malleja ei ole kuin haaveissa tarjolla.

Pankkien kilpailutuksessa alkaa olla taas hieman valoa tunnelin päässä ja myös maksuliikepalveluiden hinnastoissa on taas eroja. Edelleen tilanne on kuitenkin se, että perinteisellä mallilla on turha mennä kinumaan rahaa tai alennuksia, jos ei ole panna omaa taloa pantiksi vaan pankkiin tulee esittää hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma, kilpailuetu sekä ennusteet vähintään tuloslaskelmasta liitetietoineen. Näiden avulla on havaittavissa, että joidenkin pankkienkin luottopolitiikoissa alkaa olla pienen pieni mahdollisuus saada lainaa osakeyhtiölainkin tuntemilla järjestelyillä, jossa omistaja vastaa yhtiön velvoitteista vain niiltä osin, kun kyseessä on yhtiöön sijoitettu omaisuus. Tämä kehys on luonnollisesti käytössä vain, mikäli omistajat ja yrittäjät ovat valmiita kilpailuttamaan pankkinsa ulkopuolisen asiantuntijan avustamana. Ikävä kyllä, ”normiyrittäjältä” tai kädet savessa yrityksen liiketoiminnasta vastaavalta omistajalta exelit ja liiketoimintasuunnitelmat määrämuodossa eivät ole jokapäiväistä arkea. Onneksi yritykset eivät ole pelkän tuulen varassa tervaskantoja vastaan vaan pankkien lainamarginaalien, maksuliikenteen, factoringin tai muiden pankkipalveluiden kilpailutukseen on olemassa tahoja, joilla on rautakanki ja moottorisaha, joskus jopa bobcat matkassa. Ota yhteyttä.

Kuluvaaka logo valkoinen

© 2019 Kuluvaaka Oy. All Rights Reserved. | Tietosuojaseloste

Helsingin toimipiste
Tammasaarenlaituri 3
00180 Helsinki, Finland

Tampereen toimipiste
Hatanpään valtatie 24, 3.krs
33100 Tampere, Finland

Lahden toimipiste
Askonkatu 9
15100 Lahti, Finland

Turun toimipiste
Juhana Herttuan puistokatu 21
20100 Turku, Finland

Keravan toimipiste
Kumitehtaankatu 5
04260 Kerava, Finland